Istoria bowling-ului este destul de fascinanta, dateaza de 7000 de ani, iar jocul de bowling in forma actuala a inceput din 1885.
In 1842 o lege din Connecticut si New York interzicea jocul celor 9 popice, care in varianta sa originala se numeste kegel şi care a fost adus în America de Nord de către emigranţii germani. Se practica în multe localuri ca joc de pariu şi, neavând reguli precise, provoca multe scandaluri, motiv pentru care a fost interzis. Pentru a putea juca, acesta fiind destul de atractiv, s-a mai adăugat o popică şi astfel au devenit 10 popice.
Pe 9 septembrie 1895 se înfiinţează ABC, problemele cele mai importante fiind stabilirea punctajului, numărul de trageri pentru fiecare frame, dimensiunile pistelor, poziţionarea popicelor.
In 1938 Fred Schmidt realizează în garajul său prototipul pinsetter-ului (maşină automată), dupa lungi discutii cu Brunswick si AMF, decide sa vanda brevetul Companiei AMF care pune in productie prima maşină AMF 82/30 in 1952. Acel moment înseamnă inceputul bowling-ului modern.
Concursurile de bowling aprobate de către toate Federaţiile din lume se pot organiza numai în centre de bowling dotate cu maşini automate de poziţionat popicele, cele cu sfori fiind doar pentru divertisment.
Tehnica jocului de bowling
Bowling-ul este un sport de precizie, deci trebuie inţeleasă foarte bine tehnica de joc, pentru a putea beneficia de rezultatele cele mai bune.
In primul rând este necesar să cunoaşteţi poziţia de plecare:
– pentru a găsi poziţia de plecare, trebuie să plecaţi cu spatele de la linia neagra (foul line), care separă zona de aruncare a bilei (approach) şi pistă;
– va trebui să faceţi cam 4 paşi şi jumătate şi veţi găsi linia de plecare.
Sincronizarea între paşi şi braţul cu care se face aruncarea
În imaginea următoare veţi vedea sincronizarea între paşi şi braţul cu care efectuaţi aruncarea, iar mersul va trebui să fie degajat:
Următoarea etapă este găsirea traiectoriei de strike (target) şi în baza acesteia putem aplica regula 3-6-9, care reprezintă de fapt mutarea picioarelor sau traiectoria bilei pe pistă, ţinând cont de bordurile de parchet din structura pistei.
Găsirea traiectoriei de strike sau spare
Popica centrală se află poziţionată pe bordul nr. 19, dar pentru strike bila va trebui să ajunga pe bordul 17.
Linia de target a bilei va fi undeva la nivelul săgeţilor, deci în timpul tragerii va trebui să urmăriţi acel bord, iar braţul cu bila va fi îndreptat spre ea.
După ce am găsit traiectoria de strike, va fi mai uşoară şi execuţia spare-ului, pentru popicele din partea stânga punctul de referinţă va fi cel de strike, iar pentru popicele din partea dreaptă, punctul de referinţă va fi săgeata centrală a pistei.
Explicaţii pentru execuţia spare-ului:
– popica nr.1: tragerea va fi pe acelaşi target de strike;
– popica nr.2: va trebui să vă mutaţi 3 borduri la dreapta cu picioarele faţa de poziţia iniţială de strike, iar linia sau săgeata va fi aceiasi;
– popica nr.3: va trebui să vă mutaţi 3 borduri cu picioarele spre stânga iar target linia de strike;
– popica nr.4: mutare 6 borduri dreapta;
– popica nr.5: acelaşi target de strike;
– popica nr.6: va trebui să vă mutaţi cu picioarele 3 borduri dreapta de la marginea stânga a pistei iar target va fi săgeata centrală;
– popica nr.7: mutare 9 borduri dreapta;
– popica nr.8: mutare 3 borduri la dreapta faţă de linia de strike;
– popica nr.9: mutare 3 borduri stânga faţă de target strike;
– popica nr.10: traiectoria va fi săgeata centrală, iar poziţia picioarelor va fi pe ultimul bord din partea stânga a pistei.
Spare-ul mai poate fi executat şi în cea de a doua variantă, rămânând cu picioarele în poziţia iniţială de strike iar pentru target va trebui să vă mutaţi la nivelul săgeţilor pe pistă, mai multe detalii le vedeţi în imaginile următoare.
Săgeţile şi punctele de target sunt poziţionate la o distanţă de 5 borduri de parchet.
Daca aţi avut rabdare să citiţi şi să inţelegeţti aceste mutări, va fi mai uşor acum sa realizaţi o partidă de bowling cu un punctaj mai bun.
Distracţie placută şi un joc bun!