Tenisul de masa, cunoscut si ca Ping-Pong, este un sport destul de tanar. Originile sale sunt destul de neclare, dar cea mai timpurie forma cunoscuta a jocului se numea „tenis de interior”.
Jocul de ping-pong se aseamana destul de mult cu tenisul, însă este jucat cu o minge mică şi rachete mici. Mingea are o greutate redusă şi este facută dintr-un material special. Masa de joc este dreptunghiulară şi are 2,7 metri pe 1,5 metri. Suprafaţa este de obicei plată şi verde, cu linii albe trase pe ea, iar o plasă este aşeazată pe mijlocul mesei, împărţind-o în două spaţii egale.
Racheta de ping-pong este facută de obicei din cauciuc sau plastic, cu mâner de lemn. Are multe forme posibile, însă cea mai des întâlnită este cea pătrată cu margini rotunjite.
Pentru a determina cine serveşte este indicat să se dea cu banul. În acest joc este important să se dea atenţie servitului pentru că, la fel ca în majoritatea jocurilor cu rachetă, cel care serveşte capătă deobicei punctul câştigător. La început, cel mai greu de învăţat este cum să serveşti.
Se ţine racheta în mâna dreaptă şi mingea în cea stângă. Se aruncă mingea în aer, drept în sus dar nu prea tare, iar când mingea cade înapoi, se loveşte în jos astfel încat să lovească mai întai masa pe jumătatea ta şi apoi să sară peste plasă în jumatatea adversarului. Dacă la servire mingea atinge plasa, servirea se repetă, iar dacă mingea se ratează atunci adversarul câştigă un punct.
Returul trebuie facut în aşa fel încât mingea să treacă peste plasă şi să atinga jumătatea adversarului. Chiar dacă mingea atinge plasa după servire, ea este considerată în joc şi nu se mai întrerupe jocul.
Punctajul:
În ping-pong un punct este câştigat dacă:
– adversarul ratează servirea;
– adversarul ratează returul;
– un jucător obturează mingea în joc;
– mingea atinge jumătatea de teren de două ori;
– adversarul loveşte de două ori mingea;
– adversarul loveşte mingea cu marginea rachetei;
– mâna liberă a unui jucător atinge masa;
– mingea iese din suprafaţa de joc fără a atinge jumatatea de tablă a unui jucător.
Într-un set, primul jucător care acumulează 11 puncte câştigă jocul.
În cazul egalităţii maxime (10-10 puncte), fiecare jucător serveşte câte o servă, primul fiind cel ce nu a servit în serva premergătoare egalităţii. Când un jucator câştigă un punct se consideră avantaj pentru jucatorul respectiv, iar dacă aceeaşi persoană câştigă şi următorul punct, se câştigă setul. Dacă punctează oponentul se revine la Avantaj Egal.
Sursa: www.calificativ.ro
Am niste obiectii privind informatia.Daca dupa servire mingea se atinge de plasa,servirea se repeta dar nu este considerata in joc.Cistigatorul trebuie sa acumuleze 11 puncte si nu 21,daca se ajunge la egalitate.adica 10-10,jocul este cistigat cind se obtine diferenta de 2 puncte,intre scorurile adversarilor.
Mulţumim pentru observaţii! Informaţia a fost actualizată corespunzător.
O obiectie ! Set mare nu se mai joaca, si la set mic, in cazul egalitatii maxime, 10-10, serveste fiecare jucator cate o serva, iar cel ce serveste primul este cel ce a primit in serviciul premergator egalitatii. La 10-10 daca un jucator reuseste un punct castigator se considera avantajul jucatorului respectiv, iar daca acelasi jucator va castiga si urmatorul punct castiga setul, dar daca oponentul puncteaza, se revine la Avantaj Egal. Ne vedem la concurs pe 20 Februarie. Tchuss !
Mulţumim pentru completări!